News Detail

Ondernemen in Spanje? Dit moet je weten!

Ondernemen in Spanje? Dit moet je weten!

Veel van onze klanten hebben als koopmotivatie dat zij goede ondernemingskansen zien in Spanje, onder andere vanwege het toenemende toerisme en de bloeiende economie. Wanneer je een eigen onderneming start waarmee je voor of met Spanjaarden werkt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de werkcultuur in het Spaanse bedrijfsleven. Zaken doen gaat hier namelijk een stuk anders dan in Nederland! In dit artikel lees je wat deze verschillen zijn en geven we je handvatten om goed op deze verschillen in te kunnen spelen met jouw bedrijf.

Het begrip ‘tijd’

Als we het Nederlandse naast het Spaanse begrip van ‘tijd’ leggen, zien we grote verschillen (De Ondernemer, 2016).

Lineaire tijd
Nederland kent lineaire tijd: tijd is schaars en deadlines zijn heilig. Agenda’s en schema’s bepalen de volgorde van de activiteiten. Alles verloopt stap voor stap, liefst zonder onderbrekingen. Mensen leven volgens een externe klok en laten elkaar niet wachten.

Circulaire tijd
Spanje kent circulaire tijd, waarbij deadlines en roosters hooguit een richtlijn zijn. Er vinden op hetzelfde moment verschillende activiteiten plaats. Onderbrekingen horen erbij. Mensen leven volgens een interne klok en ‘wachten’ is hier heel normaal. Tijdens een vergadering in Spanje wordt er nauwelijks met een agenda gewerkt.

Werk- koop- en leefritme

Het is algemeen bekend dat de Spanjaarden een heel ander ritme hebben dan wij in Nederland gewend zijn. Je moet er dus ook rekening mee houden dat Spanjaarden op andere tijden (telefonisch) bereikbaar zijn en winkelen. Werkdagen beginnen rond 09:30 en de lunch is van 14:00 uur tot ongeveer 16:00 / 17:00 uur. De meeste winkels zijn dan ook gesloten rond deze tijdstippen vanwege de siësta. Na de lunch vervolgen Spanjaarden hun werkdag tot een uur of 20:00. Buiten de grote steden om zijn bijna alle winkels ook op zondag gesloten.

Website en social media

Voor Spanjaarden is persoonlijk contact en vertrouwen wekken erg belangrijk. Wanneer je een product of dienst verkoopt voor de Spaanse markt, is het erg belangrijk om dit vertrouwen ook via je website en social media te wekken. Het wekken van vertrouwen bij de Spaanse consumenten doe je bijvoorbeeld ook door het integreren van keurmerken (zoals via Confianze Online) en klantervaringen of recensies in het Spaans (Leads International, 2018). Omdat veel Spanjaarden enkel hun eigen taal spreken en niet zo goed Engels spreken als wij in Nederland gewend zijn, is het zeer belangrijk om je website dan ook in het Spaans te maken. Net zoals e-mails, brochures, whitepapers en handleidingen. Veel Spaanse bedrijven hebben geen website maar gebruiken alleen een Facebookpagina. Een Facebookpagina in het Spaans zou dus ook handig kunnen zijn. Verder is het erg handig om je te verdiepen in welke social media jouw Spaanse doelgroep het meest gebruikt. In de diagram hieronder zie je op welke social media Spanjaarden de meeste tijd doorbrengen, maar om precies te weten welke leeftijdscategorie zich op welk medium bevindt, is natuurlijk uitgebreider onderzoek nodig.

Frequentie van verschillende sociale kanalen in Spanje

Andere betaalmethodes

Spanje kent andere betaalmethodes dan Nederland. Zo wordt er in Spanje geen gebruik gemaakt van iDeal, zoals op bijna iedere Nederlandse webshop. De meestgebruikte betaalmethode in Spanje is creditcard (Leads International, 2018).

De meest populaire betaalmethodes in Spanje zijn: 
1. Credit & Debit card (37%)
2. Cash on delivery (23%)
3. Micro payment services (22%)
4. Internetbankieren (7%)
5. Overig (4%)
6. Factuur (3%)
7. Mobiel (3%)
8. Termijnbetaling (1%)

 

Samenwerken met Spanjaarden

Een aantal belangrijke kenmerken van de Spaanse (werk)cultuur uit het boek Starten van een zaak in Spanje (P.L. Gilissen, 2017)

Persoonlijk contact                                                                                                                                                                     

Zoals we eerder benoemden,staan persoonlijke contacten en vertrouwen centraal in het samenwerken met Spaanse mensen. Mensen die het dichts bij iemand staan (fysiek of sociaal) hebben meestal een streepje voor en leidt al gauw tot bevoordeling ten opzichte van anderen. Een groot netwerk en het spreken van de Spaanse taal is dus in je voordeel. Persoonlijke trouw, vriendschap en kundigheid zijn in deze volgorde de belangrijkste voorwaarden voor promotie. Karakter en opleiding zijn voor de Spanjaarden belangrijker dan intelligentie.

Individualisme                                                                                                                                                                                   

Een ander kenmerk is dat Spanje een hoger individualisme kent. Voor elk volk geldt natuurlijk dat het gevaarlijk is om bepaalde kenmerken van een volk te generaliseren, vooral in Spanje, omdat volk, taal en kenmerken per regio verschillen. Maar over het algemeen geldt dat Spanjaarden zich minder graag inzetten voor een gemeenschappelijke zaak, zoals in vrijwilligersorganisaties, vakbonden en liefdadigheidsorganisatie om een voorbeeld te noemen. Ook levenslustigheid is een belangrijk kenmerk van het Spaanse volk. De Spanjaarden zijn na de Japanners het ‘drukste’ volk ter wereld. Ze praten uitbundig in woord en gebaar en praten vaak meer dan ze luisteren.

Hiërarchie en bureaucratie                                                                                                                                                             

Zoals we ook al benoemden bij het begrip tijd leven de Spanjaarden meer in het ‘nu’ en kennen weinig haast. Leverdata en deadlines moeten dus niet te serieus genomen worden omdat dit slechts richtlijnen zijn. Ook geldt er voor de meeste Spaanse bedrijven een andere hiërarchie: er is vaak één baas die de meeste dingen beslist zonder overleg met personeel, of slechts enkel communiceert met één leidinggevende. Organisaties kennen een veel hogere mate van bureaucratie waardoor het soms lang kan duren voordat je in contact komt met de beslissende persoon. Er wordt minder tot nauwelijks tijd besteed aan functioneringsgesprekken of vergaderingen met personeel.

Spanjaarden en carrière

Tot in de tweede helft van de jaren 90 heerste er geen echte succescultuur in Spanje. De zekerheid van een vaste baan was belangrijker dan een hoger salaris en promotie. Ook was het vanzelfsprekender om in het familiebedrijf of voor bekenden te gaan werken, maar tegenwoordig zijn jongeren sneller bereid (vooral in de grote steden) om voor het geld of een andere functie van baan te switchen. Voor vrouwen is het nog steeds ongebruikelijk om carrière te maken. Hoewel er tegenwoordig meer vrouwen op de Spaanse arbeidsmarkt actief zijn dan ooit moet de toekomst nog uitwijzen of hier veel carrières uit voortkomen.

Fiësta

O ja, niet te vergeten: Spanjaarden zijn gek op hun feesten en tradities. Dit betekent dat er een hoop nationale feestdagen zijn. De winkels, inclusief supermarkten zijn dan gesloten. Ook zijn er verschillende feestdagen per regio of stad, zorg dus altijd dat je hier rekening mee houdt tijdens je jaarplanning!

Tips voor omgangsvormen en contact met Spanjaarden:

 • Begin nooit tijdens het eerste gesprek direct over zaken of financiën. Het is belangrijk om eerst een relatie op te bouwen met een Spanjaard. Spanjaarden zijn echte familiemensen, hierom is het belangrijk om ook naar de familie van de Spanjaard te vragen.
 • Spanjaarden hebben soms best wat commentaar op hun eigen land. Dat je het met bepaalde zaken eens bent, kun je beter niet laten merken. 😉
 • Probeer, ondanks dat het in de Spaanse cultuur normaal is om ‘te laat te komen’, zelf wel altijd op tijd te zijn en geen commentaar te leveren op het feit dat de ander te laat is.
 • Spanjaarden nemen graag de tijd voor maaltijden en gesprekken. Maaltijden zijn in de Spaanse cultuur dan ook belangrijk om een persoonlijke en vertrouwensrelatie op te bouwen. Kom dus niet gehaast over, zet niemand onder druk en wacht netjes af tot degene waarmee je het gesprek hebt zelf over de zaken begint.
 • In het algemeen gaan Spanjaarden zowel privé als in het bedrijfsleven informeel met elkaar om. Contact met leidinggevenden wordt wel formeler. In Zuid Spanje is men wat formeler dan in Noord Spanje.

Heb jij de droom om je eigen onderneming te starten in Valencia of omgeving maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

speaks :dutch ,english, german, french and spanish.

  Compare

  Translate »
  Need Help? Chat with us

  Enter your keyword