News Detail

De grootste cultuurverschillen tussen Spanje en Nederland

De grootste cultuurverschillen tussen Spanje en Nederland

7 cultuurverschillen die handig zijn om te weten als je naar Spanje gaat verhuizen

Heb jij de droom om naar Spanje te verhuizen of ben je misschien zelfs al een tijdje bezig met de oriëntatie hiervan? Stagiaire Yavanna schreef een blog over de verschillen in leefstijl tussen Nederland en Spanje, die haar het meest zijn opgevallen tijdens haar jaren in Spanje.

,,Zelf kom ik al mijn hele leven in Spanje. Aan sommige verschillen moet ik nog steeds wennen, andere verschillen zijn de reden dat ik zo kan genieten van het leven hier in Spanje. Wat ik wel zeker weet, is dat er bepaalde verschillen zijn die je pas écht ervaart op het moment dat je al naar Spanje verhuisd bent. Natuurlijk verschilt het van persoon tot persoon hoe je bepaalde cultuurverschillen en gewoonten ervaart. Graag deel ik mijn ervaringen met Spanje-liefhebbers die net als ik de droom of het plan hebben om naar Spanje te verhuizen, om de grootste verrassingen te voorkomen. ”

1. Bureaucratie

In Nederland kun je allerlei zaken laagdrempelig regelen. Tegenwoordig maak je afspraken bij het gemeentehuis online, regel je bankzaken met een app en kun je bij het politiebureau terecht zonder lang in de rij te hoeven staan. In Spanje gaat het er echter anders aan toe. Om aangifte te doen van diefstal, sta je 3 uur in de rij voor enkel het invullen van een formulier. Om de juiste persoon van de klantenservice te spreken, kan het even duren voordat je bent doorverbonden. En op de aanvraag voor een vergunning kan je erg lang wachten tot je een brief hebt van de juiste persoon…

2. Rijden en parkeren

Het verkeer, vooral in de grote steden, kan een chaos zijn. Verbaas je vooral niet als je rechts wordt ingehaald, mensen continu naar je toeteren, of dat auto’s te snel of te langzaam rijden op een weg waar dit niet de bedoeling is. Ook het parkeren gaat er iets anders dan in Nederland aan toe. “Eigenlijk elke auto in de straat van mijn appartement in Valencia heeft een deuk. Toen ik zag hoe sommige mensen hun auto inparkeren, snapte ik waar het aan lag. Inmiddels kan ik er alleen maar om lachen. Mijn Spaanse vrienden zelf trouwens ook. Volgens hen komt het omdat het parkeren niet goed wordt geoefend tijdens de rijles. ’’

3. Ander dagritme

Dit is je vast al eerder verteld, maar het dagritme van een Spanjaard ziet er heel anders uit dan dat we in Nederland gewend zijn. Een werkdag is opgesplitst in twee diensten: daar tussenin zit de lunchpauze en het middagdutje, ofwel de Siësta. Alle rolluiken van winkels zijn tijdens de Siësta naar beneden. De werkuren zijn van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags, en om rond een uur of 5 gaat iedereen aan het werk tot een uur of 8. Tussen de middag wordt vaak warm gegeten, en ’s avonds na negen uur doen mensen vaak een borrel met een broodje of tapas. De terrassen zijn tot een uur of elf zeker gevuld en het avondleven buiten is bruisend. Ook de kinderen zijn dan nog lekker aan het buitenspelen. Op zondag zijn bijna alle winkels en supermarkten gesloten en hebben de mensen een dag rust met hun familie.

4. Tranquilo tranquilo, mañana mañana

Wanneer je afspreekt met iemand uit Spanje, moet je niet raar opkijken als diegene minstens een halfuur te laat is. “Inmiddels reken ik altijd een halfuur vooruit als ik een afspraak maak met Spaanse vrienden. Om ergernissen te voorkomen, kun je er maar beter rekening mee houden dat iemand later is. ” Ook om het feit dat mensen de weg blokkeren doordat ze midden in een gesprek zitten, kun je je beter niet druk maken. Zo gaat het er nou eenmaal aan toe in Spanje. Spanjaarden zijn een stuk relaxter, houden zich minder bezig met plannen en leven echt in het moment. Of dat per se verkeerd is? Je zult je vanzelf moeten aanpassen, waardoor je leert om je een stuk minder druk te maken om dingen en rustiger aan te doen. Een lesje mindfulness dus.

5. De kosten

De kosten in Spanje zijn voor de meeste dingen een stuk lager dan dat we in Nederland gewend zijn. Uiteraard is het gemiddelde loon hier ook lager. Maar waarvoor je in Nederland met twee personen uit eten gaat, kun je hier met zijn vijven eten. En wat je in Nederland in een (paar) maand(en) aan wegenbelasting betaald, ben je hier voor een jaar kwijt. Ik zou dus zeker aanraden om een auto met Spaans kenteken aan te schaffen als je hier langere tijd verblijft. O ja, wist je trouwens dat je hier nog 1 en 2 cent muntjes terug krijgt als wisselgeld?

6. Het eten

Spaanse mensen eten veel vis, rijstgerechten zoals Paella en Tapas. De ingrediënten zijn vaak veel verser, omdat ze rechtstreeks uit de natuur komen. “Op zaterdag ga ik vaak bij Spaanse familie eten. Dit gaat echt in ‘rondes’. De eerste ronde zijn de kaas, ham, nootjes en chips die op tafel staan. Vervolgens eten we een soep en daarna het hoofdgerecht. Daarna eet iedereen een stuk fruit en een stuk taart, en vervolgens nemen we de koffie. Het leuke hier vind ik dat Spaanse mensen vaak met z’n allen uit een pan of van een gedeeld bord eten. Dit maakt het veel gezelliger.”

De mensen doen boodschappen bij een overdekte markt of in de supermarkt. In veel supermarkten heb je een verse vis- en vleesafdeling. Ook zijn er hele andere soorten fruit verkrijgbaar dan in Nederland. Een voordeel voor mensen met gluten-allergie is dat hier bijna alles glutenvrij te verkrijgen is in de supermarkt. Daarnaast zijn de prijzen ook in de supermarkt een stuk vriendelijker, terwijl de kwaliteit top is. “Ik haal vaak bij de drogistafdeling in de Mercadona make-up en huidproducten, die dezelfde kwaliteit zijn als de luxe merken in Nederland. Hier kosten ze slechts een paar euro. ”

7. De mensen

“Waar ik aan het begin erg aan moest wennen, is dat de lichaamsafstand in Spanje veel kleiner is dan in Nederland. Wanneer je je voorstelt of iemand weer ziet, geef je diegene altijd twee zoenen in plaats van een hand. Op openbare plekken zoals restaurants zul je ook veel stelletjes zien knuffelen en zoenen, alsof er niemand bij is. Dit is een van de  dingen waar mijn Nederlandse studiegenoten in Valencia de eerste week erg verbaasd over waren. ” Ook praten Spaanse mensen vaak een stuk harder en met veel enthousiaste gebaren en gezichtsuitdrukkingen als ze iets vertellen. Verder zijn Spaanse mensen echt familiemensen. Ze nemen vaak de tijd om met zijn allen te eten en hebben veel contact met elkaar. “Toen ik hier voor het eerst kwam, verbaasde ik me over hoeveel leeftijdsgenoten geen of nauwelijks Engels spreken. Ondanks dat, zullen Spaanse mensen je warm ontvangen en ontzettend hun best doen om een gesprek met je te voeren en je thuis te laten voelen. Dat is mijn ervaring. ”

Tot zo ver de verschillen die ik dagelijks ervaar tijdens mijn leven in Spanje. Wat is volgens jou een verschil tussen Nederland en Spanje dat je positief of negatief heeft verrast? Ik zie je ervaring graag tegemoet in een reactie, ik ben erg benieuwd!  

Heb je vragen over wonen of studeren in Spanje? Stuur mij gerust een bericht op LinkedIn.

speaks :dutch ,english, german, french and spanish.

    Compare

    Translate »
    Need Help? Chat with us

    Enter your keyword